Svenska Rasklubben för Svensk Lapphund

Svensk Lapphund: En Mångsidig Följeslagare i Lyxförpackning

Välkommen till en utforskning av den svenska lapphunden, en pärla bland hundraser som erbjuder mer än det ögat kan se. Här avslöjar vi varför denna "lyxförpackning" inte bara är vacker utan också en robust, mångsidig och intelligent kamrat.

Elegans i Svart

Låt oss börja med det yttre. Den svenska lapphunden är som en svart pärla med en glänsande päls som inte bara är vacker utan också lättskött. Den svarta pälsen kräver minimalt underhåll och behåller sin fräschör utan behov av överdrivet badande. Dessutom fäller den lättstädade tussar, vilket gör pälsen enkel att hålla ren, fin och luktfri.

En Harmonisk Sällskapshund

Men skönheten är bara början. Den svenska lapphunden är en härlig sällskapshund som kombinerar socialitet med intelligens och arbetsvillighet. Med en tydlig på- och avknapp är den lugn inomhus och full av energi när det är dags att arbeta. Detta gör den till det perfekta sällskapet för den aktiva familjen som värdesätter en lojal och social följeslagare.

Aktivitetens Mästare

Svenska lapphunden kräver fysisk och mental stimulans. Med rätt uppfostran och träning blir den en lätthanterlig följeslagare. Dess arbetslust och intelligens gör den inte bara lättlärd utan också angelägen om att samarbeta med sin ägare. En väluppfostrad svensk lapphund blir en trofast familjemedlem som gärna deltar i alla typer av aktiviteter.

Överlägsen Kapacitet

För dem som vill ta det ett steg längre är den svenska lapphunden inte bara en vanlig följeslagare. Den har en imponerande kapacitet inom hundträning och tävling. Från lydnad och agility till freestyle och nosework, har svenska lapphundar visat sin förmåga att utmärka sig på tävlingsarenan och till och med uppnå titlar som lydnadsschampion.

En Mångsidig Arbetare

Rasens ursprung som jakt-, vakt-, och vallhund gör den lämplig för olika arbetsuppgifter. Svenska lapphundar används idag för jakt, främst för älg, skogsfågel, rådjur och vildsvin. Deras goda vall- och vaktegenskaper gör dem också utmärkta som gårdshundar. De har en naturlig förmåga att bilda en flock och hålla koll på sin "familj".

Tjänstehund i Fokus

Svenska lapphundar har även blivit framstående som tjänstehundar. Deras tåliga natur, lämpliga päls för vårt klimat och vaksamhet har gjort dem till utmärkta räddningshundar, patrull-/bevakningshundar och ID-hundar.

Skönhet, Styrka, och Hälsa

Med en mankhöjd mellan 40-51 cm och en vikt mellan 14-20 kg är den svenska lapphunden en mellanstor pärla. Dess päls isolerar mot väder och vind, och dess förmåga att klara både sommar och vinter gör den till en perfekt följeslagare i alla väderförhållanden. Rasen anses vara överlag frisk, men genom att gentesta för PRCD-PRA och förebygga höftledsdysplasi (HD) har uppfödare bidragit till att bibehålla dess goda hälsa.

Livslång Följeslagare

Svenska lapphunden lever ofta upp till 12-14 år och behåller sin ungdomliga energi långt upp i åldern. En väluppfostrad svensk lapphund blir inte bara en följeslagare för livet utan en levande symbol för skönhet, intelligens och arbetsvilja inom hundvärlden.


Upptäck allt som den svenska lapphunden har att erbjuda och låt denna pärla berika ditt liv med sitt unika och mångsidiga väsen.