Svensk lapphund info

LÅT OSS PRATA OM SVENSK LAPPHUND

Man kan säga att den svenska lapphunden är en allsidig hund i "lyxförpackning", förutom att den är tålig och robust, frisk och sund, så är den även mycket vacker. Den svarta, glänsande pälsen är mycket lättskött, en genomkamning någon gång i månaden brukar räcka. Även utan badning så luktar inte en svensk lapphund hund utan pälsen håller sig ren, fin och luktfri med minimal skötsel. 

 

Den är en svensk hundras med ursprung som samernas vakt-, jakt- och vallhund.  När Svenska kennelklubbens första stambok kom ut i slutet av 1800-talet, återfinns lapphundar med reg.nr 1-3. Arbetet med att bevara denna ursvenska ras berörde många, till och med den dåvarande kungen bidrog med pengar för att stödja aveln. Genforskning har visat att den har i stort sett helt unik dna, med en i sammanhanget sentida varginkorsning som de delar med bara ett fåtal andra nordiska spetsraser. 

 

Den är en härlig sällskapshund då den är social, lättlärd och aktiv. En av lapphundens bästa egenskaper är dennes förmåga att koppla av. Den har en tydlig på- och avknapp, vilket gör att den är lugn inomhus eller när inget speciellt händer och full av aktivitet när den jobbar. 

 

Detta gör att den passar utmärkt som ren sällskapshund i den lite mer aktiva familjen. Då den är robust, social och även upp i hög ålder lekfull så brukar den bli barnens bästa vän. De är keliga och tycker om att vara nära sin familj, det är inte för inte vi lite skämtsamt brukar kalla den klapphund!

 

Vill man dock arbeta med sin hund så har den svenska lapphunden visat sig ha kapacitet utöver det vanliga! Att få ett lydnadsdiplom på sin svenska lapphund är ingen svårighet. Det har det stora antalet lydnadsdiplom hundar bevisat. Rasen har även ett 10-tal hundar som blivit lydnadschampions.


I agility och hoppklass återfinns svenska lapphundar från klass I-III. Vinstrikast av dem alla var en norskägd hane som var Norges vinstrikaste agilityhund samt tävlade både NM & VM i agility. Självklart var han även agilitychampion.

 

Som tjänstehund kommer den rasen verkligen till sin rätt. De är tåliga, har lämplig päls för vårt klimat och oftast väldigt vaksamma med god spårnos. Det finns godkända räddningshundar i Sverige, Norge, Finland & Danmark och även godkända patrull/bevakningshundar i Sverige.


Freestyle, heelwork, rallylydnad och nosework. Fyra sporter som passar våra lättlärda hundar utmärkt. Det startar ett antal hundar som gör bra ifrån sig från nybörjar till högsta klass. 

 

Inom bruks har vi svenska lapphundar som tävlat upp till elitklass i sök och spår. Än så länge har ingen blivit brukschampion, kanske din blir den första! Att lapphunden har en enorm spårnos är det nog ingen som tvekar över, detta har även gjort den mycket användbar som viltspårhund. Det finns ett stort antal hundar som är godkända i anlagsklass och även ett antal viltspårchampions.

 

En av de vanligaste arbetsuppgifter den har förutom att vara en aktiv sällskapshund är att hjälpa till vid jakten. Älg, skogsfågel, rådjur och vildsvin är de vanligaste djur den jagar.


Ett flertal svenska lapphundar används också som gårdshundar där deras goda vall och vaktegenskaper kommer till sin rätta. Den svenska lapphunden har ofta lätt att bilda flock/familj med gårdens djur oavsett vilket djur det är. 


De senaste åren har en hel del svenska lapphundar sålts som renhundar och de fungerar ofta mycket bra för detta. Deras ursprungliga arbete!

 

Den svenska lapphunden är ganska envis smart och har en stark personlighet. Väl uppfostrad är den en trofast, social och härlig familjehund. Den har få sjukdomar och rasen är homogen (jämn till sitt utseende) eftersom aveln bedrivits i så många år. Ja, det var lite om rasen, hoppas du gillar vad du läser och att svensk lappis kan vara något för dig.

 

Hör gärna av dig till någon av SRSL:s kennlar så du kan hälsa på vår härliga svenska nationalras

Historiska texter om rasen. 

1894 Hugo Samzelius